logo

TAHITIAN NONI International
v České Republice


Domů----- Společnost ----- Tahitská NONI ovocná šťáva----- Job u TNI ----- Kontakt

Co je noni----- Od A do Z ----- Dávkování----- Sport ----- Příběh

Neuvěřitelný příběh ovoce NONI

(botanický název Morinda citrifolia z čeledi Rubiaceae).

Noni je označení rostliny i jejích plodů. Je to keř dosahující výšky až 8 metrů, na něm rostou po celý rok plody velikosti brambor s dolíčky. Je to jediná rostlina planety, která rodí své plody každý den. Na větvích můžete vidět jak květy, tak dozrávající i zcela zralé plody. Zralý plod je mléčně bílý, měkký a masitý, má nepříjemnou nažluklou vůni i chuť. Z jednoho stromu se dá sklidit v jednom měsíci až 500 kg plodů. Zralé ovoce se zhruba po 5-ti dnech rozpadá a není možné ho již použít.

Před více jak 2000 léty přepluli mořeplavci z jihovýchodní Asie se svými odolnými katamarány Tichý oceán a osídlili Tahiti a okolní ostrovy (dnešní Francouzskou Polynésii). Na palubě měli pouze to nejnutnější k přežití: jídlo, ošacení, nástroje a léčivé rostliny, včetně NONI, kterou opatrovali jako svatou rostlinu. Tato byla již zmíněna ve starých spisech Ayurvédy, jako symbol dlouhověkosti. Noni, tehdy nazývána Ashyua, či Och, byla pokládána za strom života. Protože si nedovedli vysvětlit proč léčí, zbavuje je bolestí, pomáhá přežít hladovění a omlazuje tělo, byli přesvědčeni, že je to Dar z nebes. V celé Polynésii byla a je rostlina NONI tradičně užívána k tišení bolesti, léčení zánětů, poranění a dalších kožních problémů, interních onemocnění, nevolností, otrav z jídla, horeček, infekcí, poranění, průjmů, zácpy, menstruačních bolestí, poranění od hmyzu a zvířat a potíži, vyvolaných stářím.

První Evropan, který se seznámil s touto rostlinou byl kapitán James Cook, který v roce 1768 se svou lodí Endeavour objevil Tahiti a okolní ostrovy. Spolu s botanikem Josephem Banksem byli přítomni ceremoniálu, při kterém byli mladí muži tetováni znaky příslušnosti ke svému kmeni. Je to bolestivá procedura, při které se hřebenovitá čepel z želvoviny, upevněná na dřevěné tyči ponoří do barvy a pak se zabodne hluboko do kůže, aby se na těle vytvořily ornamenty. Pro hojení ran, zmírnění bolesti, zastavení krvácení a k ochraně proti infekcím se na otevřené rány nanášela kaše z listů a plodů Noni. Cook to zapsal do deníku a dále tomu nevěnoval zvláštní pozornost, byl totiž jménem britského impéria vyslán, aby hledal nerostné bohatství.

Dvěstě let později, v padesátých letech minulého století se uvádí ovoce Noni v Příručce pro přežití americké armády. Zhruba ve stejnou dobu americký lékař německého původu Dr. Ralph Heinecke objevil důležitou biochemickou sloučeninu, která pomáhá vytvářet v těle alkaloid Xeronin. Xeronin pozitivně působí na buňky, což ve většině případů vede k posílení všeobecného zdravotního stavu. Nedostatek Xeroninu způsobuje nemoci, rychlé stárnutí, smrt. Svůj nově objevený enzym nazval Proxeronin a záhy jej objevil v ananasu. Svým objevem se nespokojil, neboť by se muselo konzumovat ohromné množství ananasu, aby bylo docíleno požadovaného efektu. Heinecke hledal v tropech bylinu, či rostlinu, ze které by se mohl Proxeronin získávat. Když objevil na Havaji plody Noni, byl spokojen. Ovoce bylo dost a obsah Proxeroninu byl 800 x větší, než u ananasu. V ovoci Noni byly dále nalezeny další významné zdraví prospěšné látky, jako např. serotonin, scopoletin, damnacanthal a spousta vitamínů. Dnes je dokázané, že ovoce Noni obsahuje více jak 150 životné důležitých látek. Některé jsou obsaženy pouze v tomto ovoci. Po objevu Dr. Heineckeho se vrhli velké farmaceutické společnosti na extrahování látek z ovoce Noni. Jejich cílem bylo získat z něj co nejvíce účinných čistých látek. Skoro čtyřicetiletý výzkum nevedl k ničemu. Čím čistší byla látka, tím menší měla ůčinek. Rostlina jakoby ještě nechtěla vydat své tajemství.

Dva američtí vědci v potravinovém průmyslu, John Wadswoth a Stephen Story, v r. 1994 přistoupili ke zpracování Noni jinak než ostatní. Proč z Noni něco brát a strkat to do léků? Ovoce necháme tak jak je, řekli si, ochutíme ho, aby se dalo konzumovat a najdeme recept, jak uchovat jeho léčivé vlastnosti na delší dobu. Při hledání ovoce Noni popsaném dr. Ralphem Heineckem navštívili Havaj. Jaké bylo jejich zklamání, když se dozvěděli, že stromy ovoce Noni byly z velké části vykáceny, neboť jejich pach rušil turisty navštěvující tento nádherný ostrov. Proto přelétli jižněji na ostrovy Francouzské Polynésie. Nevycházeli z údivu. Na staré vulkanické půdě, bohaté na výživné látky, rostlo divoce tisíce a tisíce stromů Noni.
Tři roky trvající výzkum ve své společnosti Morinda přinesl vskutku unikátní výsledek, TAHITIAN NONI™ Juice, z 89% pyré ovoce Noni a 11% šťávy z borůvek a z hroznového vína. Zajištěná trvanlivost ve skleněné láhvi je 2 roky od datumu zpracování a 60 dní od otevření láhve. Při hledání partnera s finančními prostředky a se zkušenostmi s uvedením výrobku na trh, přivedla oba vynálezce cesta ke dvoum bratrům Kerrymu a Kimovi Asayovým. Kompletní byl tým po nástupu pana Kellyho Olsena. V roce 1996 vznikla dceřinná společnost Tahitian Noni International (TNI). Prvních 20 000 vyrobených litrových láhví TAHITIAN NONI™ Juice bylo rozdáno po celé Americe. To, co následovalo, nikdo ani ve snu nečekal. Všichni chtěli ještě a ještě. Stále noví lidé chtěli jak pít, tak prodávat Noni šťávu. Na základě licenční smlouvy se zahájil největší síťový prodej v odvětví wellness nápojů.
„Jak to máme propagovat, když nesmíme hovořit o léčivých účincích této šťávy?“ Ptali se na začátku lidé. „Pijte naší Noni šťávu a vyprávějte ostatním svůj příběh! (Tell The Story!)“, radil jim Kelly Olsen. Společnost se tak stala v prvích 5-ti letech rychleji rostoucí společností, jako např. Coca Cola, či Microsoft (hodnocení podle Inc500).

Příběh pokračuje rokem 1999, kdy Dr. Solomon zveřejnil doposud největší studii léčby pomocí tahitské Noni ovocné šťávy. Spolu s 50 lékaři a léčiteli léčili více jak 10 000 pacientů a výsledkem bylo 80% zlepšení celkového zdravotního stavu.
V tomto roce byla EU požádána o povolení uvést tento výrobek na trh v Evropě. Provedením veškerých testů a zkoušek byl pověřen pan Dr. Johannes Westendorf, toxikolog universitní kliniky Hamburg. Pan doktor požadoval neustále nové a nové laboratorní výsledky a donutil tak TNI vybudovat největší laboratoř světa na výzkum Noni. V té době pan doktor ochrnul a nemohl hýbat prsty ruky. Jeho léčba neměla požadované výsledky a tak začal brát poprvé tuto Noni šťávu. Jak sám uvádí: „... nejprve jsem neměl veliký zájem, aby tato šťáva přišla do EU. Když jsem však poznal, co dokáže, bylo mým jediným cílem udělat vše, aby jsme jí mohli všichni mít.“
Společnost byla v únoru 2004 v New Yorku v sídle Spojených národů (United Nations) vyznamenána cenou “Corporation with Social Responsibility”. Tato cena se uděluje za uznání nejvýraznější a neustávající práce při zdokonalování kvality života městských a venkovských kolonií. Od roku 2005 je TAHITIAN NONI™ Juice veden v americké příručce pro lékaře (Physicians' Desk Reference® for Nonprescription Drugs and Dietary Supplements) a uznaný jako prostředek podporující zdravý životní styl. Tato příručka slouží v USA jako spolehlivý rádce, pokud se jedná o bezpečný a účinný medikament bez předpisu a prostředek doplňující stravu.
Evropský parlament a Evropská rada schválila tento výrobek v roce 2003 pro evropský trh. Zároveň je to jediný produkt z Noni, který dostal osvědčení EU „Novel Food“ – nová potravina (SCF/CS/NF/DOS/18 ADD 2 Final). Tahitská Noni ovocná šťáva je dnem 27.1.2004 na základě rozhodnutí Vědeckého výboru pro potraviny státního zdravotního ústevu v Brně schválena pod názvem tahitská NONI ovocná šťáva jako potravina nového typu k uvedení do oběhu v České Republice (HEM-350-16.3.00-12174). V roce 2005 se pokusila konkurence v Evropě pošpinit tento výrobek a tak bylo nutné předat šťávu na přezkoumání do laboratoří EFSA (European Food Safety Authority) Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Závěrečná zpráva (Request N° EFSA-Q-2005-236) uvádí, že je tato šťáva nezávadná a absolutně bezpečná. Tuto mohou pít těhotné i kojící ženy i děti. Tahitská Noni ovocná šťáva neobsahuje žádné dopingové látky ze 170 látek uvedených v dopingovém seznamu (http://www.consumerlab.com/results/tahitian_noni.asp).

Dne 2.6.2006 byla otevřena centrála pro Německo, Rakousko a Švýcarsko v Mnichově, a ta má také na starost koordinaci rozjezdu zemí východní Evropy. Začátkem dubna 2006 byla zahájena výroba v Bad Liebenwerda u Lipska v Německu, která zajišťuje expedici pro Evropský trh. Zde se staví velký závod pro zpracování 10 miliónů litrů měsíčně. Celkem 95% šťávy prodává TNI v Americe, Japonsku a v Asii, jen 5% v Evropě (převážně v Norsku a Švýcarsku). Toto je velká příležitost pro Evropu. Hodnocením Fortune 500, Fortune´s 1000 a Forbes 500 z minulého roku, je TNI po Google, FedEx a Intel čtvrtou nejrychleji rostoucí společností světa.

Na více jak 80 ti ostrovech Francouzské Polynésie se sklízí ovoce Noni, které se následně zpracovává ve městě Mataiea (Tahiti) ve vlastním zařízení splečnosti a je tak následně připraveno pyré pro expedici. Mimo hlavního výrobního závodu přímo na Tahiti a také v blízkosti hlavního sídla v USA (v Utahu), disponuje TNI výrobními závody na zhotovení originální tahitské NONI ovocné šťávy v Číně, Japonsku a v Německu. Přísně dokumentované postupy jakosti garantují stejnou kvalitu výrobků TAHITIAN NONI™ na celém světě. TNI je jedinou společností, která má svou laboratoř pro výzkum Noni. Je zároveň jednou z největších laboratoří světa. TAHITIAN NONI™ má výhradní právo na sklizeň ve Francouzské Polynésii. Společnost zaměstnává v současné době více jak 2000 česáčů z místních ostrovů, kteří jsou profesionálně vyškoleni. Sklízí se zatím pouze 10 % úrody. Odborníci dokládají, že ovoce pocházející právě z této části světa obsahuje více jak 20% více významných látek než ovoce z jiných částí světa. Místní převládající klima a vulkanická půda bohatá na živiny poskytují ideální podmínky pro získání nejlepší Noni-suroviny. Svým prodejem zabírá TNI více jak 90% celosvětového trhu s Noni. Vlastní celkem 17 patentů na výrobu, 25 US a 66 mezinárodních patentů je přihlášených. Přísně chráněná receptura zaručuje nejlepší ochranu před kopiemi. Dnes se vypije každou 1,7 sekundy 1 litr této šťávy. Na tom mají rovněž zásluhu konzultanti společnosti, kteří se starají o distribuci na základě licenční smlouvy s TNI. Kromě TNI je více jak 130 firem, které vyrábí Noni šťávu. Ty mají dohromady méně jak 10% celosvětového trhu. Vě většině případů není možné určit původ ovoce, někdy ani výrobce. Většinou se jedná o potravinový doplňěk který není vhodný pro děti a těhotné. Záleží však na zákazníkovi, pro které Noni se rozhodne.

Příběh neskončil, bude mít pokračování – EU právě pracuje na výzkumu, po kterém odtajní výsledky léčby pomocí tahitské Noni ovocné šťávy. Začátkem příštího roku bude zveřejněno 12 zdravotních potíží a nemocí, v souvislosti s léčbou pomocí této šťávy. Na tomto úkolu pracuje již dva roky pan Dr. Johannes Westendorf, tentokrát ale jako fanda tahitské Noni. Odborníci jsou zajedno: nejvíce rostoucí trhy budou v oblastech Wellness a „Anti-Aging“ (zdravý životní styl a „proti stárnutí“). Zvláštní zaměření se bude směrovat na tzv. „Functional Food“ (aktivně účinné potraviny). V příběhu se uvádí i plánované budoucí množství prodané šťávy. Tak např. v ČR se předpokládá do roku 2017 až 500 000 konzumentů této šťávy. Jaké tajemství nám tato rostlina ještě skrývá? Jak se bude její příběh dále odvíjet?

Konzultant Tahitian Noni International
Ing. Leo Strass
ID: 3430707